Modificari Codul Muncii 2011

Modificari Codul Muncii 2011

Data: 27-02-2011

Au fost aduse modificari la Codul Muncii, iar Boc isi va asuma raspunderea pe 8martie 2011. Vezi aici modificarile aduse Codului Muncii.

Cabinetul Boc a adoptat in sedinta de luni 1martie 2011, forma finala a noului Cod al Muncii. Guvernul a anuntat inca de saptamana trecuta ca dupa adoptarea in Guvern isi va angaja raspunderea pe proiectul de lege care prevede modificarea si completarea legii 53/2003 a Codului Muncii.

Iata cele mai importante aspecte ale noului Cod al Muncii:

- Salariatii de noapte vor beneficia de un program redus cu o ora fata de durata normala din timpul zilei, daca se efectueaza cel putin trei ore de munca, fara ca acest lucru sa afecteze salariul de baza. De asemenea, acestia pot primi un spor de 25 la suta din salariul de baza, daca lucreaza minim trei ore de noapte.

- Contractul individual de munca pe durata determinata poate fi prelungit si dupa expirarea termenului initial, cu acordul scris al partilor, pentru realizarea unui proiect, program sau lucrari.

Se vor putea incheia cel mult trei contracte de munca pe durata determinata succesiv, intre doua parti, iar acestea nu pot avea peste 12 luni fiecare.

- La incheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 120 de zile pentru cele conducere, pentru verificarea aptitudinilor angajatului.

- Angajatorii care primesc la munca pana la cinci persoane fara incheierea unui contract invidividual de munca vor fi amendati cu sume cuprinse intre 10.000 si 20.000 de lei, pentru fiecare persoane identificata, o suma mai mica decat in varianta anterioara, cand era intre 30.000 - 40.000 de lei.

- In cazul angajatorilor care primesc mai mult de cinci persoane la munca fara contracte se va considera ca acestia comit o infractiune si vor fi sanctionati cu inchisoare de la unu la doi ani sau cu amenda penala. Aceeasi pedeapsa se va aplica si pentru primirea la munca a unei persoane care sta ilegal in Romania, cunoscand ca aceasta este victima a traficului de persoane.

In cazul in care munca pune in pericol viata, integritatea sau sanatatea persoanei respective, pedeapsa este de inchisoare de la sase luni la trei ani.

- Persoana care lucreaza fara un contract de munca va fi amendata cu sume intre 500 - 1.000 de lei.

- In cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare pe perioade de peste 30 de zile lucratoare, programul va fi de redus de la cinci la patru zile pe saptamana, cu reducerea salariului, pana la remedierea situatiei. Initial, se prevedea ca angajatorul poate dispune intrarea in concediu fara plata.

- Delegarea poate fi dispusa pentru o perioada de cel mult 60 de zile calendaristice in 12 luni si se poate prelungi pe perioade succesive de maxim 60 de zile calendaristice. Angajatul nu poate fi sanctionat disciplinar daca refuza deplasarea.

- Angajatii sanctionati disciplinar vor putea fi reabilitati de drept intr-un termen de 12 luni, dublu fata de cel anuntat sindicatelor la sfarsitul saptamanii trecute.

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat ca Uniunea Social Liberala va depune o motiune de cenzura pe asumarea raspunderii Guvernului pe Codul Muncii. Liderul PNL a precizat ca depunerea motiunii de cenzura este agreata de confederatiile sindicale si de patru din cele cinci confederatii patronale, nemultumite de forma finala a Codului.
Desi forma finala a Codului Muncii nu a fost, inca, facuta publica, sindicalistii nu exclud posibilitatea unei greve generale, in a doua jumatate a lunii martie, daca nu sunt incluse si masurile cerute de ei, a spus Marius Petcu, presedintele CNSLR Fratia, intr-un interviu pentru Ziare.com. Liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu a afirmat ca mecanismele din varianta Codului Muncii propusa de Guvern nu fac decat sa dezvolte si mai mult piata gri si neagra a muncii, lucru pe care ministrul Botis pare sa nu il inteleaga.


Tags:codul muncii, codul muncii 2011, modificari codul muncii, modificari codul muncii 2011, asumarea raspunderii pe codul muncii